Naujienos | Apie | Panašūs | Kultūros centrai
FB TautosakosVartai | YouTube TautosakosVartai

Grįžti atgal

Įrašas:

Babūneles pamokeles. Ant žemaičio stalo-ropė

Paskelbta 2021-10-10 21:41:00
Atnaujinta 2022-01-29 20:39:03

TV laida. Trukmė 10 min. Autorė Rita Ščiglinskienė Vaizdo medžiagoje pasakojame apie primištą daržovė ropę, kuri iki bulvių atsiradimo buvo pagrindinė daržovė. Istorikai teigia, jog ropė karių mityboje buvo pagrindinė, nes ją galima valgyti žalią, ji ypač lengvai pagaminama per kariuomenės poilsį žygių metu – neluptos apžarstomos žarijomis ir taip iškepamos. Kelmės rajone ropes augina ekologiškai Kražių seniūnijoje ūkininkaujantis Marijus Čekavičius. Ūkininkas papasakos apie ropę ir jos naudą, o Kelmės kultūros centro amatų studijos vadovė Irena Arlauskienė primins mūsų senelių naudotus žemaitiškus ropių patiekalus ir pamokys juos pasigaminti. Tad jas reikėtų vėl pradėti auginti, nes tai yra pilnavertė, nuo senų senovės įprasta kiekvienam daržovė.

Žymės: Rita Ščiglinskienė, Žemaitija, Labas iš Kelmės, Tradicinė virtuvė, Augalininkystė